diumenge, 16 de novembre del 2014

Despotisme il·lustrat

<< Tot pel poble però sense el poble >>

Durant el segle XVIII a gairebé tota Europa es duia a terme un absolutisme monàrquic. A causa del sorgiment de la il·lustració i de la importància que estava tenint, alguns monarques van decidir aplicar algunes idees de la il·lustració. Així és com va aparèixer el despotisme il·lustrat.

La definició exacta seria: sistema polític que va néixer a partir de l'aplicació d'idees il·lustrades per part d'alguns monarques absolutistes.

Els objectius d'aquests monarques eren millorar les condicions de vida de la gent però sense tocar les estructures socials no les lleis. Van millorar aspectes com la sanitat, van fomentar l'educació, van milliorar els traçats de les ciutats, el proveïment d'aigua, les vies de comunicacions...
Amb quin interès? Per què? Pel bé dels súbdits segur que no. Ells volien ser absolutistes en tots els sentits, però van veure que totes les crítiques que havien fet els il·lustrats vers els monarques els hi anaven molt bé, ja que així podien millorar aspectes que se'ls hi escapaven i contentaven una mica a la població.

Alguns aspectes que van canviar en la major part dels regnes on es duia a terme el despotisme com a sistema de govern van ser:

  • Ajudar econòmicament a la noblesa i al clergat
  • Independitzar l'Església
  • Acabar amb els privilegis dels gremis

Tot i així, no tots els monarques van ser dèspotes il·lustrats.
Alguns exemples de dèspotes il·lustrats són Catarina II de Rússia, Frederic II de Prússia i Carles III d'Espanya, que van agafar idees de la il·lustració i que pel seu propi interés van millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

7 comentaris: